Занимиљивости из наративног извештаја пројекта

Опредељени принципи за обједињену понуду са ујсвојеног интерфејса је да свака приступна страна има три линка. Два статична линка и један динамичан линк путем ротирајућих банера.

Статични линкови су - http://npk.its4test.com/interaktivna-mapa-2.html и http://www.internet.org.rs/

Динамични линкови се пласирају путем редирекције системског карусела ротирајућих банера са сервера (wifipromo.net/biblioteka ) по приложеној  шеми приказивања

Шема одабраних садржаја веб карусела првог круга на које упућују ротирајући банери

1: 20 : 2: 19 ; 3 : 18 + 25         4 : 17: 5: 16 : 6 : 15 + 26

7 : 14 :  8 : 13 + 22                 9 : 12 : 10 :11 + 21              23 : 24

Одабрани садржаји су мапирани у дигиталкним респозиторијумима установа културе и  web путање прилагођавају web медију, постављају на HOT SPOT сервер и линкују на интернет адресе постојећих дигиталних респозиторија (дигитализоване грађе) културног наслеђа Србије.

Одабрани линкови ( изузетак горњи порт веза са - http://www.kultura.gov.rs/ линк  http://npk.its4test.com/interaktivna-mapa-2.html) су за примарни регистрациони услов имали веб адресу на националном Интерет домену СРБ или RS.

Опширније: Занимиљивости из наративног извештаја пројекта

ЗАВРШНА СЕСИЈА ПРОЈЕКТА

У понедељак 24.12.2018. године  у  Библиотеци града Београда, одржана је завршна сесија пројекта WiFi културе Србије. Том приликом je представљенa je мобилна и PC - апликацијe  одабраних садржаја из дигиталних респозиторијума националне културне баштине и извршена расподела WiFi рутера установама културе, партнерима  у пројекту из Београда, Новог сада, Кикинде, Смедерева, Крагујевца, Ниша, Чајетине, Лазаревца и Љига.

Пројекат, приведен је у потпуну оперативну фазу у рекордном року (започет 21.06.2018.) и предствља јединствену популаризацију дигитализованих саджаја културе , пре свега, младим корисницима WiFi мобилних услуга.

Одабир дигитализованих садржаја, који су путем Web hotspot апликације приближени савременој ИТ комуникацији, предложио је уреднички тим угледних зналаца из свих области културе Србије, (Ласло Блашковић, Адам Софронијевић, Милан Лазовић, Милош Латиновић, Милкица Поповић,  Ирена Палечек Радмановић, Снежана Ђенић и Мирко С.Марковић).

Од почетка јануара 30 WiFi рутера установама културе, партнерима  у пројекту , ће на 1 500 м2 њиховим корисницима омогућити 30 минутне бесплатне интернет сесије у међупросторима, атријумима, одмориштима или кафетеријама - уз одабраних 26 + 26 садржаја дигиталних респозиторија наше културне баштине. 

INFO о пројекту:

www.biblioteke.org.rs/index.php/2-uncategorised/543-wifi-ul-ur-srbi

www.ni.ac.rs/novosti-i-dogadjaji/vesti/zavrsen-projekat-wifi-kulture-srbije,  

www.ubnt.ni.ac.rs/novosti/358-wifikult2018,     www.bibliotekacajetina.org.rs/node/472

www.bibliotekaljig.org.rs/index.php/2-uncategorised/39-wifi-ul-ur-srbi-i-u-ljigu

https://navezi.info/2018/12/24/wifi-kultura-srbije/

http://inorgrs.biblioteke.co.rs/index.php/2-uncategorised/96-wi-fi

 

 

ПРВИ ЛИНКОВИ Wi Fi КУЛТУРЕ СРБИЈЕ

 Десет градоВва у којима је доступан интернет  за  Wi Fi КУЛТУРЕ СРБИЈЕ:

 НОВИ САД - КИКИНДА - СТАРА ПАЗОВА - БЕОГРАД  - НИШ - КРАГУЈЕВАЦ - СМЕДЕРЕВО - ЧАЈЕТИНА - ЛАЗАРЕВАЦ - ЉИГ

           

UPUTSTVO ZA INSTALACIJU

 1 - Povezati uređaj na električno napajanje preko porta POWER.

2 - Konektovati mrežni (LAN) kabal u port 1. Ukoliko se poveže na neki drugi port (2,3,4) neće se dobiti hotspot stranica.

            

3 - Proveriti nakon povezivanja LAN kabla da li svetli zelena led dioda na portu 1 gde je priključen kabal. Ukoliko ne svetli to znači da signal u LAN kablu nije aktivan.

4 - Na mobilnom telefonu upaliti WiFi i u listi WiFi mreža pojaviće se mreža sa nazivom „WiFi kulture Srbije“              

5 - Kada se klikne na „WiFi kulture Srbije“, android ili IOS sistem će automatskii izbaciti notifikaciju za povezivanje „Sign in to network“. U zavisnosti od modela telefona i verzije operativnog sistema, notifikacija se može vizuelno razlikovati ali funkcionalnost je ista.Npr. Samsung telefoni će odmah izbaciti hotspot stranicu nakon odabira WiFi mreže, Huawei telefoni će izbaciti notifikaciju u gornjem delu ekrana na koju je potrebno kliknuti čime se inicira pojavljivanje hotspot stranice

         Lista WiFi mreža  

6 - U slučajevima kada je u telefonu otvoren veći broj “tabova” u glavnom pretraživaču (Chrome, Mozzila…) ili ako je mobilni uređaj re-programiran van preporuka proizvođača, može se desiti da se ne pojavi notifikacija, odnosno hotspot stranica. Tada je potrebno inicirati hotspot stranicu upisivanjem adrese u “adres bar”-u pretraživača,  npr. ”google.rs” i hotspot stranica će se pojaviti.

7 -  Ukoliko nema direktne internet konekcije između Mikrotik rutera i provajdera notifikacija se neće pojaviti.

8. Kod Iphone uređaja može se pojaviti upozorenje o bezbezbednosti korišćenja WiFi mreže sa hotspot funkcijom, a pre prikazivanja hotspot stranice. Tada je potrebno ispratiti tražene bezbednosne zahteve.​

MNAPOMENA   -   Izgled notifikacija za događaje zavisi od modela uređaja i operativnih sistema.

Почела реализација пројекта Wi Fi Култура Србије

Од 24.маја 2018. започео је са реализацијом пројекат - WiFi културе Србије.

Ово ново апликативно-техничко решење Интернет клуба подржало је Министарство културе републике Србије решењем број 401 - 01 - 193. Оно својом функционалношћу омогућава корисницима услуга установа културе да комуницирају са дигитализованим садржајима културе Србије у области културног наслеђа на савремен и приступачан начин.Први корак је његова имплементација у Нишу, Крагујевцу, Смедереву, Београду, Кикинди и Новом саду. Биће то прилика да се путем WiFi технологије најширем кругу корисника у Србији представи 52 појма – садржаја културне баштине српског народа. Такође, овај пројекат чини велики корак у представљању и промоцији дигитализоване грађе као и популаризацију процеса дигитализације културног наслеђа.

У првој фази од 30 дана формирани су пројектни и уређивачки тим и (по позиву) дата су услови за израду 3 графичко-дизајнерска решења пројекта.дигитализоване грађе као и популаризацију процеса дигитализације културног наслеђа.

Опширније: Почела реализација пројекта Wi Fi Култура Србије

WiFi културе Србије

 

WiFi културе Србије је ново пројектно апликативно-техничко решење Интернет клуба које својом функционалношћу омогућава корисницима услуга установа културе да комуницирају са дигитализованим садржајима културе Србије у области културног наслеђа на савремен и приступачан начин. Такође, обај пројекат чини велики корак у представљању и промоцији дигитализоване грађе као и популаризацију процеса дигитализације културног наслеђа.

Рутерир  WiFi културе Србије обезбеђују корисницима, посетиоцима установа  безусловну конекцију на мрежу (без лозинке и шифре), али уз условну актуелну информацију  о култури Србије и промоцију дигитализоване грађе културе Србије .  Повезивањем на такав WiFi сигнал у одабраном објекту културе, корисник на свом уређају ( таблет, PC, смарт телефон и сл. ) добија информацију са садржајем WiFi културе Србије и јасно описаним начином повезивања на интернет у ограниченом временском интервалу. Дужина сесије коришћења интернета је контролисана и сваки нови пут даје нови информацију о култури Србије.

Садржаје WiFi културе Србије пажљиво одабира уреднички тим пројекта који би требало  да окупи стручњаке из свих области културе Србије ( Селимир Радуловић, Ласло Блашковић, Милош Латиновић, Милкица Поповић, Ирена Поповић Драговић, Адам Софронијевић, Ирена Палачек...) 

Брзина ралзације пројекта, тачније његова имплементација у многоме зависи од резултата Конкурса Министарства  куклтуре за финансирање пројеката из области дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва у Републици Србији у 2018. години.

База пројекта налазиће се на адреси www.wifi.digitalizacija.rs

Опширније: WiFi културе Србије