Почела реализација пројекта Wi Fi Култура Србије

Од 24.маја 2018. започео је са реализацијом пројекат - WiFi културе Србије.

Ово ново апликативно-техничко решење Интернет клуба подржало је Министарство културе републике Србије решењем број 401 - 01 - 193. Оно својом функционалношћу омогућава корисницима услуга установа културе да комуницирају са дигитализованим садржајима културе Србије у области културног наслеђа на савремен и приступачан начин.Први корак је његова имплементација у Нишу, Крагујевцу, Смедереву, Београду, Кикинди и Новом саду. Биће то прилика да се путем WiFi технологије најширем кругу корисника у Србији представи 52 појма – садржаја културне баштине српског народа. Такође, овај пројекат чини велики корак у представљању и промоцији дигитализоване грађе као и популаризацију процеса дигитализације културног наслеђа.

У првој фази од 30 дана формирани су пројектни и уређивачки тим и (по позиву) дата су услови за израду 3 графичко-дизајнерска решења пројекта.дигитализоване грађе као и популаризацију процеса дигитализације културног наслеђа.


Друга фаза наставила реализацију пројекта од 20.јуна 2018. Уреднички тим пројекта који окупља угледне зналце из свих области културе Србије (Ласло Блашковић, Адам Софронијевић, Милан Лазовић, Милош Латиновић, Милкица Поповић, Ирена Палечек, Снежана Ђенић, Мирко Марковић...) определи ће 52 садржаја из наше културне баштине који ће овим путем ИТ комуникације бити први у фокусу приближавања дигитализованим садржајима културе Србије. Реализацију пројекта активно прати и тим из сектора за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности Министарства културе Србије на челу са др Дејаном Масликовићем, помоћником министра.