ДИГИТАЛНЕ УСЛУГЕ У БИБЛИОТЕКАМА 2.0.

Са великим успехом, 4.5 и 6. јуна 2019. године одржан је стручни скуп " ДИГИТАЛНЕ УСЛУГЕ У БИБЛИОТЕKАМА 2.0". На скупу су поред аутора Весне Црнковић и Мирка С. Марковића излагали: Предраг Милићевић, руководилац Сектора маркетинга и комуникација РНИДС-а, др Дејан Масликовић, помоћник министра културе за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва, др Адам Софронијевић, руководилац сектора за науку и образовање Интернет клуба, дипл.инж Вукосав Средојевић, руководилац тима за развој и имплементацију Интернет клуба. Са великом радошћу примљен је позитиван одговор академика Мира Вуксановића, управника библиотеке САНУ да својом беседом отвори изложбу дигиталних трансфера "Моја авлија - мој свет Мионички" Ирене Палечек Радмановић. На скупу је уручена и награда за WЕБ БИБЛИОТЕKУ 2019. године, библиотеци "Ђорђе Натошевић" из Инђије. Учесници скупа  из НБС, БГБ, Библиотеке ДK Студенски град, Kовачице, Зрењанина, Kикинде, Старе Пазове, Инђије, Лазаревца, Ваљева, Ужица, Чајетине, Малог Црнића, Смедерева, Јагодине, Ниша као из НУБ Битољ, Градске библиотеке Скопља, Радовиша и Пехчева  су у три дана активног рада припремили завршни САЈАМ ИДЕЈА који је свима дао персоналне путоказе ка иновативности у пружању ДИГИТАЛНИХ УСЛУГА у свом делокуругу рада.

Прецизни извештај добићете кликом на слику у левом блоку.

УТОРАК 4.6.2019.године

По извршеној регистрацији 52 учесника скупа и радног отварања на коме су представљени основни циљеви окупљања и метод рада, ВЕСНА ЦРНКОВИЋ -дала пресек и примељивост код нас на тангети: виртуелних референтнив система,услуге електронске управе, информације о здравственој заштити, креирање игара и кратких филмова о књигама – употреба „animoto“ алата, јавно уређивање дигиталног магазина, on line тржница за пољопривреднике, медијска лабораторија, Makerspaces, Hackathon догађаји (заједничко програмирање),

Затим је  ПРЕДРАГ МИЛИЋЕВИЋ, РНИДС на врло приступачан начин, са праткичним примеримѕ и детаљним упутствима представио правилан наступ библиотека на интернету.

  

У вечерњим сатима, у Културном центру  Мионице  отворена је изложба аквареал и редимензионираних дигиталних трансфера  “МОЈА АВЛИЈА МОЈ СВЕТ МИОНИЧКИ“ н Ирене Палечек Радмановић у славу др. Слободана Ж. Марковића. У свечаном делу је после читања беседе одсутног - академик МИРА ВУКСАНОВИЋА, управника библиотеке САНУ и концерта етно групе "МИОНЕ" свој "Трактат  душе о Марковића авлији" изговорио и изложбу отворио  Радован Бели Марковић, књижевник.

  

СРЕДА 5.6.2019.године

Другог дана рада осветљени су многи аспекти дигиталне трансформације библиотека, њихове улоге, али и јасна класификација дигиталних услуга и методи њихове дисиминације. У врло конкретним излагањима са обиљем практичних детаља излагања су имали:
- дипл.инж. ВУКОСАВ СРЕДОЈЕВИЋ -   Актуелности и примељивост дигиталних услуга јавних библиотека у реалном окружењу. 
- др ДЕЈАН МАСЛИКОВИЋ -  Дигитална трансформација установа културе.
- др АДАМ СОФРОНИЈЕВИЋ - Претраживост културног наслеђа у пракси : примена Националног оквира за дигитлизацију. периодичних издања у Републици Србији.
  
Затим је у свечаном делу додељено признање - WEB БИБЛИОТЕКА  2019. које је ове године заслужила Библиотека "Ђорђе Натошевић" из Инђије.
 Тадиционално  је следио књижевно библиотечки кабаре са певање и логоском мватром-  - НОЋ У ЛАГУНИ ( "Марковића авлија"  , село Горњи Мушић, заселак Мала Маришта ).

  

ЧЕТВРТАК 6.6.2019.године

Последњег дана у закључниом предавању   МИРКО С. МАРКОВИЋ  -говорио о  библиотекама као констнанти дигиталног доба и демистификатор ИКТ лавирината на путу универзалне доступности знања, културе, е-управе и квалитетног живота . Затим је уследио најзанимљивији део  САЈАМ ИДЕЈА.  

Ту је у три групе извршена СМОТРА ИНОВАТИВНИХ ПРЕДЛОГА  , да би се присутни на крају определили за један предлог који је био најреалнији за примену.