КОНКУРС АКАДЕМИЈЕ ЗА ДИГИТАЛИЗАЦУЈУ

АКАДЕМИЈА ЗА ДИГИТАЛИЗАЦИЈУ –  расписујуе КОНКУРС за  упис прве генерације полазника јесењег семестра 2017. године. Учешће и полазнике пријављују библиотеке, архиви и музеји на територији Републике Србије од 17. јула 2017. до 1.августа 2017. године. 

  • Услови за кандидате за полазнике Академије

Кандидате пријављују Институције културе.   По увиду у услове КОНКУРСА, институције би требало да се пријаве НА ЕЛЕКТРОНСКУ АДРЕСУ  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. са назнаком –  за програм менторске обуке Академије за дигитализацију током јесењег семестра 2017. године у оквиру пројекта ''Академија за дигитализацију'' који је подржало Министарство културе и иформисања Владе Републике Србије.

КОНКУРС се објављује  на Интернет презентацијама Интернет клуба Љиг – дигитализација.срб (www.digitalizacija.rs) – интернет.обр.срб (www.internet.edu.rs) – интернет.орг.срб (www.internet.org.rs). 

Услови за институције културе Србије

–          Да је регистрована као библиотека, архив или музеј уз одговарајућу шифру претежне делатности. Предност приликом избора  иснтитуција имаће оне у којима послови на дигитализацији културног наслеђа се одвијају у нижем нивоу сложености.

–          Институција треба да искаже спремонст да омогући да најмање један запослени у радно време похађа програме Академије за дигиталиазцију. Предност приликом одабира ће имати оне институције које омогуће похађање програма за више запослених.

БИБЛИОТЕКЕ      АРХИВИ       МУЗЕЈИ

–  Институција треба да искаже спремонст да омогући да се током програма менторског рада Академије овај рад одвија и на основу материјала из фонда институције који ће по обради бити предати у јавни домен у оквиру једног од постојећих стистема за претрагу и приказ напредних дигитализованих садржаја у слободном приступу једног од партнера Интерент клуба Љиг и  Министарства за културу и информисање Владе републике Србије, док ће институција добити копије дигиталних фајлова насталих на основу материјала из фонда институције на даљу слободну употребу

 

Услови за кандидате за полазнике Академије

– Потребно је да полазник или полазница имају положен државни (стручни) испит у области деловања библиотека, архива и музеја.

– Потребно је да полазник или полазница буду у сарадничком односу са партнерском институцијом Академије, односно да буду запослени на неодређено или одређен време, по уговору о делу, ауторском уговору или уговору о привремено-повременим пословима или по уговору о волонтирању уз посебно пропратно писмо партнерске инстиуције које објашњава однос полазника и инстиуције.

–  Потребно је да полазник или полазница владају основама рада са информационим и комуникационим технологијама и најмање једним страним језиком на нивоу који се захтева позитивним правним прописима за засполене у библитоекама, архивима и музејима у Републици Србији.

– Потребно је да полазник или полазница имају најмање трогодишње искуство на раду на пословима дигитализације у култури, при чему се под овим подразумевају сви послови везани за процес дигиталиазције у култури на основу дефиниција које су преовлађујуће прихваћене у међународним заједницама библиотечких, музејских и архивских радника.

– Прилиокм одабира полазника и полазница приоритет ће имати они који на основу досадашњег рада могу ефективно демонстрирати особине предузетности, лидерства или иновативности, као и могућност самосталног рада и рада у оквиру радних група и тимова.